Sinds 2009 wordt er in Nederland een vlakland competitie gehouden volgens het cilinderrace principe. Het idee hiervoor is in Nederland ontwikkeld en inmiddels ook internationaal overgenomen. Het is hiermee mogelijk om een wedstrijd aan de lier te vliegen met verschillende startlocaties. Deze wedstrijd wordt over een aantal weekenden in het voorjaar gehouden: er zijn minimaal 15 dagen voorrondes en een finaleweekend. Iedere vlieger van elk niveau kan hier aan meedoen. Op deze pagina is beschreven hoe deze wedstrijdvorm in elkaar steekt.

Achtergrond

De vliegprestaties bij wedstrijden waarbij de deelnemers in de lucht worden gebracht door een lier zijn zonder twijfel afhankelijk van een bepaalde geluksfactor. Dit heeft op zich niets te maken met vlaklandvliegen maar met een startmethode waarbij je niet zelf het startmoment kan kiezen en het ook niet mogelijk is tegelijk of kort na elkaar te starten. Bij weersafhankelijke sporten is er vaak sprake van een zekere mate van geluk, de factor geluk of pech bij paragliding vanaf de lier is echter veel te groot en bleek in het verleden (vóór 2009) bij de DOFC (Dutch Open Flatland Competition) vaak tè bepalend voor de einduitslag.

Gewoonlijk wordt bij een paragliding wedstrijd door de deelnemers zo snel mogelijk een parcours met een bepaalde afstand gevlogen. ‘Afstand’ en ‘tijd’ zijn dan de twee onderdelen die samen de prestatie vormen. Het vliegen van een vrije afstand in wedstrijden waarbij niet gelijktijdig wordt gestart is oneerlijk en wijkt af van FAI-wedstrijden zoals het EK, WK en veel andere wedstrijden. De NK Vlakland is ontworpen om een type taak en wedstrijdstructuur te ontwerpen op basis van de bekende systematiek en bovendien geschikt voor wedstrijden vanaf de lier. Het doel daarbij is:

  1. Een veilige en eerlijke wedstrijd met tenminste vier volwaardige taken in de voorrondes.
  2. Laagdrempelig voor de beginnende wedstrijdvlieger en uitdagend voor de ervaren wedstrijdvlieger.
  3. Voor de organisatie een gemakkelijke en doeltreffende tasksetting.
  4. Begrijpelijk en aantrekkelijk voor publiek en media.

Verder is van belang het bevorderen van het wedstrijdvliegen waarbij beginners op toegankelijke wijze kennis maken met het vliegen van een wedstrijdtaak met een startvenster, een start en een goal. De stap van overlandvliegen naar wedstrijdvliegen is door de laagdrempelige deelname aan de NK Vlakland makkelijk gemaakt. Met de NK Vlakland kunnen in principe een ongelimiteerd aantal deelnemers deelnemen. Alleen het finaleweekend heeft beperkingen vanwege bovengenoemde redenen.